Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştiğini vurguladı. İki ülke arasındaki iş birliği, ticaret ve ekonomik alanlarda yeni fırsatlar sunuyor. Bakan Uraloğlu, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Türkiye ve Çad arasındaki iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için önemli adımlar atıldı.
Bakan Uraloğlu, toplantının kapanışında yaptığı konuşmada, “Türkiye, dost ve kardeş ülke Çad ile ilişkilerini her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfetmektedir.” dedi. Bu bağlamda, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için çeşitli projeler üzerinde duruldu.
Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında Çad’a gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, “Bu tür ziyaretlerin sıklıkla yapılmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine büyük katkı yapacağını düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu. Türkiye’nin Çad’da varlık gösterdiği kurumlar arasında TİKA Ofisi ve Türkiye Maarif Vakfı da yer alıyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye-Afrika ticaret hacminin 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesindeyken, 2024 yılına gelindiğinde 37 milyar dolara ulaştığını belirtti. “Afrika’daki yatırımların piyasa değeri 10 milyar dolara ulaştı.” dedi. Türk müteahhitlerinin kıta genelinde üstlendikleri projelerin sayısı ise 1991’i buldu.
Türk Hava Yolları’nın Afrika’da 62 noktaya uçtuğunu ifade eden Uraloğlu, “TİKA projelerimiz, COVID-19 şartlarında uzattığımız yardım eli bu yaklaşımın bir göstergesidir.” dedi. Bu bağlamda, Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkileri daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.
Uraloğlu, teknik heyetlerin iki gündür Türkiye ile Çad arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gündeminde yer alan konuları ele aldığını belirtti. “Teknik heyetlerimiz, ulaştırma, tarım ve hayvancılık için alınabilecek tedbirleri değerlendirdi.” dedi. Bu iş birliği, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesine katkı sağlayacak.
İkili ilişkilerin en önemli unsurlarından birinin özel sektörler arasında temasların artırılması olduğunu belirten Uraloğlu, “Hedefimiz, İş Konseyinin aktif şekilde çalışmasıdır.” dedi. Bu sayede iş insanları arasındaki temasların artması ve yeni ortaklıkların kurulması amaçlanıyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dost ve kardeş ülke Çad’ın kalkınmasına destek olma arzusunu dile getirdi. “Bu çerçevede, TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlanmıştır.” dedi. Çad ile eğitim alanında da iş birliği geliştirilmesi hedefleniyor.
Uraloğlu, “İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gündeminde yer alan bütün bu konu ve projeleri Türkiye olarak titizlikle takip edeceğiz.” diyerek, alınan kararların hızla hayata geçirileceğini belirtti. Bu bağlamda, Türkiye-Çad ilişkilerinin geleceği için umut verici bir tablo çizildi.