Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ocak ayında 1 milyar 98 milyon 721 bin zararlı erişim isteğinin engellendiğini açıkladı. Bu başarı, Türkiye'nin dijital altyapısını koruma çabalarını gözler önüne seriyor. Bakan Uraloğlu, ayrıca oltalama saldırılarına karşı alınan önlemleri de vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM) verilerini değerlendirerek, siber tehditlere karşı yürütülen çalışmaları aktardı. Ocak ayında 1.5 milyon IP adresine yönelik 1 milyar 98 milyon 721 bin zararlı erişim isteği engellendi. Bu durum, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını gösteriyor.
Bakan Uraloğlu, oltalama saldırılarına karşı alınan tedbirleri de açıkladı. Ocak ayında vatandaşları dolandırmaya yönelik 991 alan adına erişim engeli getirildi. Bu tür saldırılar, siber güvenlik açısından büyük bir tehdit oluşturuyor.
USOM, bu tür saldırılara karşı sürekli olarak izleme ve engelleme faaliyetleri yürütüyor. Bakan Uraloğlu, “5 bin 869 oltalama saldırısını engelledik” diyerek, siber güvenlik alanındaki başarıları vurguladı.
Uraloğlu, USOM'un 7 gün 24 saat görevde olduğunu belirtti. 2 bin 324 Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ve 8 bin 9 uzman personel ile Türkiye'nin siber sahasını koruma çabaları sürdürülüyor. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapılıyor.
Bu taramalar sayesinde, siber güvenlik açığı olan durumlar proaktif bir şekilde tespit ediliyor. 2025 yılının ilk ayında yapılan taramalarda toplam 78 bin 558 siber güvenlik açığı tespit edildi. Bu durum, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını pekiştiriyor.
Bakan Uraloğlu, yerli ve milli yazılımların siber güvenlikteki önemine de dikkat çekti. Avcı, Azad ve Kasırga projeleri, ulusal siber güvenlikte önemli katkılar sağlıyor. Kasırga projesi ile haftalık 131 tarama yapılarak 286 farklı port ve 918 farklı zafiyet taraması gerçekleştiriliyor.
Bu projeler, Türkiye'nin siber güvenlik kapasitesini artırmaya yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Uraloğlu, bu tür yerli projelerin siber güvenlik alanında örnek teşkil ettiğini belirtti.
USOM'un 2013 yılından bu yana toplamda 437 bin 27 zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini belirten Uraloğlu, bu bağlantılara erişimin engellendiğini ifade etti. “Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (SOME) tarafından, ülkemizdeki 1.5 milyon IP adresine 2025’in ilk ayında toplam 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 adet erişim isteği engellendi” dedi.
Bu veriler, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki etkinliğini ve kararlılığını göstermektedir. Uraloğlu, bu tür engellemelerin devam edeceğini vurguladı.