Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, Türk Hava Yolları'nın (THY) haftada 3 frekans olarak planladığı seferlerin Suriye'de istikrarın tesisi için önemli bir adım olacağını belirtti. Bu seferler, geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası açısından kritik bir rol oynayacak.
Uraloğlu, “Ulaşılabilirlik ve hız kavramları yaşamlarımızı şekillendiren en temel faktörler haline geldi.” diyerek modern yaşamın gerekliliklerine dikkat çekti. Havacılığın, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olduğunu vurguladı.
23 Ocak’ta başlayacak Şam seferleri, Suriye'de yeni bir dönemin başladığını gösteriyor. Uraloğlu, “Suriye’deki BAAS rejiminin devrilmesinin ardından aksiyon alarak yetkili ekiplerimizi Halep ve Şam Havaalanlarına gönderdik.” dedi. Bu ekipler, mevcut durumu inceleyerek gerekli raporlamaları yaptılar.
Uraloğlu, “Suriye'de emniyet ve hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi amacıyla gerekli uzmanlık ve destekleri sağlıyoruz.” ifadesini kullandı. Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın da Şam’a bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yaptığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini vurguladı. 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları, ülkeyi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdi. Aktif havalimanı sayısı 58’e çıkarıldı.
Uraloğlu, “Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyor.” diyerek uçuş ağının genişlediğini belirtti. 2024 yılı içerisinde THY’nin Amerika ve Avustralya’ya yeni seferler düzenlemesi, havacılık sektöründeki büyümeyi destekleyecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye’nin hava ulaştırma anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e çıktığını açıkladı. “2024 yılında havacılık sektöründe diğer ülke sivil havacılık otoriteleri ile iş birliğimizi sürdüreceğiz.” dedi.
Uraloğlu, “Taşıyıcılarımızın özellikle Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği gibi önemli pazarlarda etkinliğini artırmak amacıyla temaslarımız sürmektedir.” ifadesini kullandı. Hedef, frekans haklarını artırarak taşıyıcılara operasyonel kolaylıklar sağlamaktır.
2002’de 34.5 milyon olan yolcu sayısı, 2024 yılında 230 milyonu aşmıştır. Uraloğlu, “Toplam yolcu trafiğinde 2023'e göre yüzde 7,5 artış yaşandı.” dedi. İstanbul Havalimanı, 2024 yılında önemli bir uçuş trafiği gerçekleştirecek.
Bakan Uraloğlu, havacılıkta güvenliği tehlikeye atan davranışlar için sert cezalar getirildiğini belirtti. “Uçak içerisinde taşkınlık yapanlara karşı yeni düzenlemeler başlatıldı.” diyerek güvenliğin artırılacağını ifade etti.
İstanbul Havalimanı, Avrupa’da ilk kez uygulanacak 3 paralel pist ile daha fazla uçuş operasyonu gerçekleştirecek. Uraloğlu, “Bu sistem hayata geçtiğinde İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak birinciliğini sürdürecektir.” dedi.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın 150 havayolu şirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacağını belirtti. Türk Hava Yolları, bu süreçte dünya çapında bir marka olma yolunda ilerleyecek.
Uraloğlu, THY’nin 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olduğunu ifade etti. “THY, neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış durumda.” dedi. Uçak filosunun zenginliği ve modern altyapısı, uluslararası alanda rekabet gücünü artırıyor.
Uraloğlu, “THY'nin 2024 yılında turizme katkısı 17,3 milyar dolardır.” diyerek havacılığın ekonomik etkilerini vurguladı. Bu başarı, Türkiye’nin uluslararası alandaki konumunu güçlendirmektedir.