Son iki ayda artan zamlar, emeklilerin ve asgari ücretlilerin alım gücünü ciddi şekilde düşürdü. Başta vergi ve kamu zamları olmak üzere, milyonlarca emekli, asgari ücretli, işçi ve memurun maaşları eridi. Yılın başında yapılan zamlar, enflasyon karşısında etkisini kaybetti. Asgari ücretli, 5 bin 102 lira zam almışken, bu miktarın yalnızca 2 bin 757 TL'si kalmıştır.
En düşük memur emeklisinin 2 bin 30 liralık zammı da iki ayda buhar oldu. Memurun en alttaki emeklisi, 51 lira zarara düştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ve şubat aylarının kümülatif enflasyonu yüzde 7.42 olarak hesaplandı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 11.87 olarak belirledi.
22 bin 104 liralık net asgari ücretin alım gücü, TÜİK’in enflasyonuna göre mart başı itibarıyla 20 bin 577 liraya, ENAG’ın enflasyon hesabına göre ise 19 bin 759 liraya düştü. Yüksek enflasyon, asgari ücretlileri açlık sınırının altına iterek beslenme sorunlarıyla karşı karşıya bıraktı. Emekli aylıkları da benzer bir düşüş yaşadı.
En düşük işçi, esnaf ve çiftçi emekli aylığı, geçen ay yapılan bin 969 liralık zamla 14 bin 469 TL’ye çıkarılmıştı. Ancak bu aylığın gerçek alım gücü, TÜİK enflasyonuna göre 13 bin 470 liraya, ENAG’ın enflasyonuna göre ise 12 bin 934 liraya geriledi. En düşük memur emeklisinin aylığı da benzer bir şekilde eridi.
Yılın başında maaşlarına enflasyon kaybı hariç yüzde 6 zam yapılan memur ve memur emeklileri, TÜİK’in yüzde 7.42’lik zammı karşısında dahi eksiye düştü. İlk aydan itibaren enflasyon farkı alacakları oluşan memur ve memur emeklilerinin reel kaybı, temmuz başına kadar artarak devam edecek. Bu durum, kamu çalışanlarının yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor.
Enflasyon nedeniyle kamudaki en düşük memurun maaşı, 42 bin 100 liradan 37 bin 633 liraya düştü. İki ayda öğretmenlerin maaşından 4 bin 917 lira, hemşirelerin maaşından 4 bin 731 lira, polisin maaşından ise 5 bin 836 lira eksildi. Bu kayıplar, kamu çalışanlarının yaşam kalitesini ciddi şekilde tehdit ediyor.