Türk Bankacılık Sektöründe Dış Finansman Canlanıyor: 2024 Beklentileri

Blog Image
Türk bankacılık sektörü, hükümetin uyguladığı ortodoks ekonomi politikaları sayesinde dış finansman alanında önemli bir canlanma yaşıyor. 2024 yılı için beklentiler olumlu yönde şekilleniyor.

Türk Bankacılık Sektöründe Dış Finansman Canlanıyor: 2024 Beklentileri

Türk bankacılık sektörü, hükümetin uyguladığı ortodoks ekonomi politikaları ve dezenflasyon sürecine yönelik atılan adımlar sayesinde dış finansman alanında önemli bir canlanma yaşıyor. 2024 yılı için beklentiler olumlu yönde şekilleniyor. Bankalar, yurtdışından sendikasyon yöntemiyle yaklaşık 15 milyar dolar borçlanmaya gitti. Uzun vadeli krediler, dış ticaretin finansmanında kullanılmakta.

Finansman Piyasasında Canlanma

Hükümetin uyguladığı ortodoks ekonomi politikaları, Türk bankalarının yurtdışında borçlanma iştahını artırdı. 2023 yılında 12,8 milyar dolar, 2022 yılında ise 11,4 milyar dolar borçlanma gerçekleşti. 2024 yılı için bankalar, 14,9 milyar dolar borçlanmayı hedefliyor. Bu durum, maliyetlerin düşmesiyle birlikte bankaların dış finansman kaynaklarına yönelmesini sağladı.

2023 yılının Haziran ayında Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olmasıyla birlikte başlatılan enflasyonla mücadele programı, Türkiye’nin gri listeden çıkmasını sağladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye'nin not görünümünü iyileştirdi. Bu gelişmeler, bankaların yurtdışında daha fazla borçlanmasına olanak tanıdı.

Sendikasyon Kredilerinde Artış

Türk bankaları, sendikasyon kredilerinde 2013 yılında 22,4 milyar dolar ile rekor kırmıştı. 2023 yılının ilk yarısında sendikasyon yenileme oranları yüzde 90 düzeyindeyken, yılın ikinci yarısında bu oran yüzde 130’a kadar yükseldi. 2024 yılında da bu artışın devam etmesi bekleniyor. Bankalar, sendikasyon kredilerini bir itibar olarak görmekte ve yabancı bankalarla ilişkilerini geliştirmektedir.

2023 yılında 700 baz puanların üzerine çıkan CDS’lerin 250’ye düşmesi, bankaların borçlanma maliyetlerini olumlu yönde etkiledi. Bu durum, Türk bankalarının yurtdışında daha fazla borçlanmasına olanak tanıdı. Avrupalı bankaların 2024 yılında geri dönmesi, piyasalardaki güven ortamını artırdı.

2024 Yılı Beklentileri

2024 yılı için bankacılık sektörü, sürdürülebilir projelere yönelik borçlanma imkanlarını artırmayı hedefliyor. Akbank, sürdürülebilir finansman çerçevesinde projelere kaynak sağlamayı planlıyor. Bankalar, sendikasyon kredilerinden elde ettikleri fonları, dış ticaretin finansmanı yanı sıra sürdürülebilir projelerin finansmanında kullanmayı amaçlıyor.

Bankacılar, “Mehmet Şimşek’in göreve başlamasıyla uygulanan ortodoks politikalardaki döngü devam ederse, Türk bankaları borçlanmaya devam edeceklerdir.” şeklinde görüş belirtiyor. 2025 yılında sendikasyon kredilerinin yüzde 100’ün üzerinde yenileneceği öngörülüyor. Bu durum, bankaların maliyetlerini daha da düşürebilir.