2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Gündelik ve Konaklama Ücretlerinde Artış

Blog Image
2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile memurların yurt içindeki gündelik ve konaklama ücretlerinde önemli artışlar yapılmıştır. Bu düzenlemeler, denetim elemanlarının mali haklarını etkilemektedir.

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Gündelik ve Konaklama Ücretlerinde Artış

7535 sayılı 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 31 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun eki H Cetvelinde, yurt içi harcırahlara ilişkin miktarlar belirlenmiştir. Yurt içinde verilecek gündeliklerin miktarı, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinde düzenlenmiştir.

Yapılan düzenlemelere göre, Türkiye düzeyinde teftiş, denetim ve inceleme yetkisine sahip olan birinci derece kadrolu memurlar için gündelik miktarı 1,3 katı olarak belirlenmiştir. Bölge düzeyinde ise bu miktar 1,1 katı, İl düzeyinde ise 0,9 katı olarak ödenmektedir.

Gündelik ve Konaklama Ücretleri

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun eki H Cetvelinde, memurlar için yurt içinde verilecek gündelikler detaylandırılmıştır. H Cetvelinde belirtildiği üzere, teftiş, denetim ve inceleme yetkisine haiz olanlara verilecek gündeliklerin hesabında (a) bendi esas alınacaktır. Bu miktar 680 TL olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında, gündeliklerin %75 artırımlı miktarı dikkate alınacaktır. 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda bu oran %60 olarak belirlenmişken, yeni dönemde konaklama ücretlerinde %15'lik bir artış gerçekleştirilmiştir.

2025 Yılı İçin Belirlenen Artış Oranları

Söz konusu düzenlemeler çerçevesinde, 2025 yılı için belirlenen denetim elemanlarının gündelik ve konaklama ücretlerine 2024 yılı ile kıyasla önemli artışlar yapılmıştır. Tablo incelendiğinde, 2025 yılında denetim elemanlarının gündelikleri %46, konaklama ücretleri ise %60 oranında artmıştır.

Bu artışlar, memurların mali haklarını olumlu yönde etkilemektedir. Yurt içindeki görevlerde bulunan memurlar için belirlenen bu yeni düzenlemeler, kamu hizmetinin etkinliğini artırmayı hedeflemektedir.