2024 yılında elde edilen kira geliri, 33 bin liralık istisna tutarını aşıyorsa beyanname verilmesi gerekiyor. 2 Nisan’a kadar bu işlem yapılmalı. Kiracıların verdiği bilgiler ve tapu, banka, sigorta kuruluşlarından sağlanan verilerle evin kirada olup olmadığı tespit edilebiliyor.
Kira beyannamesi doldururken ‘getiri’ ve ‘götürü’ gider yöntemlerinden biri tercih ediliyor. Götürü gider yöntemi tercih edildiğinde istisna tutarı çıkarıldıktan sonra kalan tutardan yüzde 15 daha indirim yapılabiliyor. Bu yöntem, mülk sahiplerinin vergi yükünü azaltma konusunda önemli bir avantaj sunuyor.
Gerçek gider yöntemiyle ise evle ilgili yapılan asansör, yalıtım, kombi, ankastre masrafları kira gelirinden indirilebiliyor. Ayrıca, ev krediyle alınmışsa faiz ödemeleri de gider olarak gösterilebiliyor. Bu durum, mülk sahiplerinin ödeyeceği vergi tutarını önemli ölçüde düşürüyor.
‘Hazirbeyan. gib. gov. tr’ internet adresine girildiğinde beyanname ekranında ‘istisna’, ‘gider’ gibi bölümlere yazılan her tutar, kira gelirinin düşmesini sağlıyor. Eğitim, sağlık ve hayat sigortası gibi harcamalar, bu bölümlerde dikkat çekiyor.
Sağlık, eğitim, sigorta gibi masraflar varsa, ‘getiri’ veya ‘götürü’ gider yönteminden biri seçilerek hazır beyan sistemi doldurulmalıdır. Sayfa aşağı kaydırıldığında ‘Gelirden yapılacak indirimler’ bölümü görülecektir. Bu bölümde ‘şahıs sigorta primleri’, ‘eğitim ve sağlık harcamaları’ gibi maddeler yer alıyor.
Eğitim harcaması indiriminde 18 yaş sınırı bulunmaktadır. Eğer üniversite eğitimi devam ediyorsa 25 yaşın dolmaması gerekiyor. Kitap ve kırtasiye masrafları, servis ücretleri, kurs ücretleri, kreş ve özel yurt masrafları indirim konusu yapılabiliyor.
Okul yemek parası ve vakıf üniversitelerine ödenen eğitim harcamaları ise indirim olarak dikkate alınamıyor. Harcama belgeleri beyanname verirken eklenmiyor fakat faturanın alındığı işletme unvanı, vergi ve fatura numarası ilgili satılara kaydedilmelidir.
Kira vergisi mükellefinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin yüzde 50’si ile şahıs sigorta primlerinin yüzde 100’ü gelir matrahından indirilebiliyor. İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, beyan edilen gelirin yüzde 15’ini aşamıyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ödenen katkı paylarının indirim konusu yapılamadığı unutulmamalıdır. Ayrıca, kamu kurumlarına yapılan bağışların bir kısmına indirim imkanı tanınıyor.
Mülk sahibi, yıllık 220 bin lira kira geliri elde etmiş ve götürü gider yöntemini seçmiş olsun. Bu durumda önce 33 bin liralık istisna tutarı düşülecek. Kalan 187 bin liranın yüzde 15’i (28 bin 50 lira) götürü gider kuralı gereği indirilecektir.
Sonuç olarak, istisna ve gider düşülmüş kira geliri 158 bin 950 lira olarak hesaplanıyor. Eğitim, sağlık masrafları varsa, bu tutarın yüzde 10’u kadar indirim yapılma hakkı bulunuyor. Bu indirimler, mülk sahibinin vergi yükünü önemli ölçüde azaltmaktadır.